Brak mandatu, od razu wezwanie z sądu.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kefir0909
    Classic
    • 2010
    • 13

dwaoka ma rację.Panowie czytać instrukcję i to co stoi na klapce,a nie ładować w opony po 2,5 bara i cieszyć się że auto mało pali.Idąc tym tokiem rozumowania ładujcie po 3 bary albo więcej i wtedy będą wasze auta jeszcze mniej palić.Całe swoje życie spędziłem za kółkiem,ale o takich cudach jakie niektórzy wypisują na temat ile powietrza pompować w opony jeszcze nie słyszałem.
  • Sarrazin
    Ambiente
    • 2008
    • 151

Spotkała mnie następująca sytuacja.
    Ostatniego dnia września 2010 fotoradar SM w Kołobrzegu zrobił mi twarzową fotkę. Jechałem samochodem mojej teściowej. List z SM wraz ze zdjęciem i prośbą podania sprawcy wykroczenia trafił do niej dopiero w połowie listopada 2010. Oczywiście wszystkie dane zostały podane i odesłane do SM w Kołobrzegu zaraz po otrzymaniu przez nią listu. Do tej pory ja, jako sprawca, nie otrzymałem żadnego mandatu od SM ani jakiegokolwiek wezwania do zapłaty. Ostatnio przyszedł do mnie list polecony z Sądu w Kołobrzegu, nie odbierałem go jeszcze, mam dwa tyg. na odbiór. I moje pytanie jest następujące: czy straż miejska może egzekwować zapłatę mandatu pomimo, że jako takiego nie otrzymałem fizycznie(żadnego druku pod swój adres nie dostałem)? Czy ktoś miał podobną sytuację?
    1.9 TDi ASV - seria, Φ 5,5l/100km

Komentarz

• westwi78
      RS
      • 2008
      • 2940

Nie egzekwuje, bo mandat nie został wystawiony a już na pewno nie na Ciebie. Prawdopodobnie skończył się termin na postępowanie mandatowe i sprawa trafiła do sądu.

No chyba, że został wystawiony na Ciebie mandat zaoczny (ale wątpię). Ale i tak go jak piszesz nie dostałeś.

Komentarz

• Sarrazin
        Ambiente
        • 2008
        • 151

westwi78, i co robić w tym przypadku? Można się jakoś odwoływać skoro nie dostałem mandatu? Sąd pewnie będzie chciał żebym oprócz mandatu opłacił jeszcze koszty postępowania sądowego.

Komentarz

• westwi78
          RS
          • 2008
          • 2940

Sarrazin, po pierwsze, to odbierz to wezwanie, po drugie jak w sądzie się przyznasz, to prawdopodobnie nie dostaniesz do zapłaty kosztów, bo to nie twoja wina że sie rozprawa odbyła i zapłaci je Skarb Państwa,

Komentarz

• oolsztyniak
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6647
            • Superb II combi (3T5)
            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

pamiętaj , że w naszym zajebistym prawie jest tak , że nawet list nieodebrany po jakimś tam czasie staje się odebrany (mimo , że np. listonosz zapomniał zajść i zostawić awizo) . Nawet gdy nie wiedziałeś o tym , że coś powinno przyjść w świetle prawa jeśli list został wysłany to tak jak byś go odebrał mimo , że defakto go nie masz.
            Była O2 RS 190 km / 436 Nm
            Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• westwi78
              RS
              • 2008
              • 2940

Zamieszczone przez oolsztyniak
              Nawet gdy nie wiedziałeś o tym , że coś powinno przyjść w świetle prawa jeśli list został wysłany to tak jak byś go odebrał mimo , że defakto go nie masz.
              to nie jest tak, poza tym to łatwo potem w sądzie obalić.

W każdym razie nieodbieranie to zły pomysł.

Komentarz

• Sarrazin
                Ambiente
                • 2008
                • 151

oolsztyniak, westwi78, gdyby przyszedł list z mandatem z SM to na pewno bym go odebrał, nie migam się przed mandatami tym bardziej, że przyznałem się że to ja prowadziłem. A listu z sądu nie odbieram na razie żeby zrobić rozeznanie co w tej sytuacji począć i jak się zachować.
                oolsztyniak, jeżeli nie odbierzesz listu po 14 dniach to jest tak jak mówisz.

Komentarz

• westwi78
                  RS
                  • 2008
                  • 2940

Sarrazin, no czekaj, to komu się przyznałeś że to Ty prowadziłeś? Bezpośrednio SM czy teściowej, która twoje dane im podała?

Komentarz

• Sarrazin
                    Ambiente
                    • 2008
                    • 151

westwi78, teściowa po otrzymaniu listu z SM przekazała go mnie, ja wypełniłem druczek ze swoimi danymi i odesłałem do SM.

Komentarz

• westwi78
                      RS
                      • 2008
                      • 2940

No to sie pewnie nie wyrobili w 30 dni i poszło do sądu.

Komentarz

• arci9
                        RS
                        • 2004
                        • 2007

Miałem podobna sytuację, tyle, że od zrobienia zdjęcia do pierwszego zawiadomienia minął niespełna rok. Zgłosiłem sie na posterunek i został napisany protokół, w którym sie przyznałem do winy oraz policjant zaproponował mi mandat adekwatny do wykroczenia (400zł) i papiery poszły.
                        Po kilku tygdoniach dostałem zaocznie wyrok sądy grodzkiego i karę 800zł + koszty 120zł
                        Miałem jeszcze możliwość odwołania, ale jakoś nie wyrobilem sie w terminie i pozostało mi zapłacić
                        Także polecam przyjrzeć się sprawie :roll:

Komentarz

• Sarrazin
                          Ambiente
                          • 2008
                          • 151

arci9, mój mandat byłby gdzieś na poziomie 250PLN(niewielkie przekroczenie). Dzięki za info, muszę się tym porządnie zająć.

Komentarz

• westwi78
                            RS
                            • 2008
                            • 2940

Miałem podobna sytuację, tyle, że od zrobienia zdjęcia do pierwszego zawiadomienia minął niespełna rok. Zgłosiłem sie na posterunek i został napisany protokół, w którym sie przyznałem do winy oraz policjant zaproponował mi mandat adekwatny do wykroczenia (400zł) i papiery poszły.
                            No właśnie dlatego trzeba odebrać te list!!!

choć to dziwne, że jak po roku policjant tak się zachował...

Komentarz

• Sarrazin
                              Ambiente
                              • 2008
                              • 151

Odebrałem dzisiaj ten list z sądu jakież było moje zdziwienie!
                              Sąd za przekroczenie prędkości o 37km/h wymierzył karę grzywny w wysokości 400PLN(widełki to 200-300PLN, na protokole od straży miejskiej 270PLN) oraz dodatkowo 50PLN tytułem zryczałtowanych wydatków postępowania + 40PLN tytułem opłaty. Co teraz zrobić? Oczywiście będę się odwoływał, ale czy są może jakieś sposoby aby to dobrze ugryźć?

Komentarz

• WIELKIBONGO
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 1594
                                • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez Sarrazin
                                Odebrałem dzisiaj ten list z sądu jakież było moje zdziwienie!
                                Sąd za przekroczenie prędkości o 37km/h wymierzył karę grzywny w wysokości 400PLN(widełki to 200-300PLN, na protokole od straży miejskiej 270PLN) oraz dodatkowo 50PLN tytułem zryczałtowanych wydatków postępowania + 40PLN tytułem opłaty. Co teraz zrobić? Oczywiście będę się odwoływał, ale czy są może jakieś sposoby aby to dobrze ugryźć?
                                Niestety nie ma
                                o ile Policję i SM obowiązuje taryfikator to Sąd ma w gestii grzywnę w wysokości od 20 do 5000 zł
                                więc tylko od humoru sędziego zależy jaką dostaniesz
                                oczywiście możesz się odwołać ale powiem szczerze że raczej nic to nie da
                                NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                                PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                                BYŁA TEŻ CEGA
                                A TERAZ JEST SUPERB CBBB
                                MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• Pavvlik
                                  Drive
                                  • 2009
                                  • 76

SM musi Cię wezwać do zapłaty, skoro tego nie zrobili z oznaczeniem konkretnej osoby bądź też właściciela samochodu w przypadku nie podania danych kierującego w czasie przekroczenia prędkości, to nie byłeś zobowiązany uiścić opłaty należnej za przekroczenie prędkości.
                                  Jeżeli wysłałeś list do SM w Kołobrzegu to MUSISZ mieć potwierdzenie odbioru, w ten sposób udowodnisz, że odpowiedziałeś na wezwanie SM.
                                  Po drugie, jeżeli SM nie wezwała jak na wstępie konkretnej osoby do zapłaty, a osoba wezwana w sądzie do zapłaty przyzna się do wykroczenia, to koszta sądowe pokrywa SM, czyli Skarb Państwa ponieważ MUSI być wysłane przedsądowe wezwanie do zapłaty. (Musisz mieć bowiem możliwość przyznania się do wykroczenia).
                                  Prawdopodobnie został wydany wyrok zaoczny skoro sąd zobowiązał Cię do zapłaty.
                                  Musisz sporządzić pismo procesowe dotyczące odwołania się od wyroku.
                                  W każdym większym mieście istnieją bezpłatne porady prawne, udzielają je w ramach wolontariatu osoby z wykształceniem prawniczym, na pewno Ci pomogą sporządzić takie pismo. Ewentualnie wizyta u adwokata = koszt ponad 100 zł , zatem nieopłacalna.
                                  Pozdrawiam i czym prędzej udaj się po poradę prawną. Skoro jesteś z Warszawy = przy UW wydziale Prawa powinna działać taka Poradnia prawna (opinie studentów konsultowane są z profesorami prawa), u nas we Wrocławiu przynajmniej tak to funkcjonuje.
                                  To co napisałem to teoria, w praktyce bywa różnie, tak jak napisał wielkibongo często zależy to od "widzimisię" sędziego, ale warto próbować. Powodzenia

Komentarz

• westwi78
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 2940

wysłane przedsądowe wezwanie do zapłaty.
                                    jesteś pewien że to w postępowaniu mandatowym też ma zastosowanie?
                                    Bo chyba nie.

Komentarz

• Pavvlik
                                      Drive
                                      • 2009
                                      • 76

Zamieszczone przez westwi78
                                      wysłane przedsądowe wezwanie do zapłaty.
                                      jesteś pewien że to w postępowaniu mandatowym też ma zastosowanie?
                                      Bo chyba nie.
                                      Westwi78 masz rację.
                                      Nie miałem na myśli przedsądowego wezwania do zapłaty sensu stricto, przepraszam za wprowadzenie autora wątku w błąd. Chodziło mi o to:

art 97 § 3. Funkcjonariusz nakładający grzywnę obowiązany jest określić jej wysokość, wykroczenie zarzucone sprawcy oraz poinformować sprawcę wykroczenia o prawie odmowy przyjęcia mandatu karnego i o skutkach prawnych takiej odmowy.

art. 98 § 5. Mandat karny, o którym mowa w § 1 pkt 3, powinien wskazywać, gdzie w terminie 7 dni od daty jego wystawienia ukarany może uiścić grzywnę, oraz informować o skutkach jej nieuiszczenia w tym terminie. Staje się on prawomocny z chwilą uiszczenia grzywny we wskazanym miejscu i terminie.

Komentarz

• Sarrazin
                                        Ambiente
                                        • 2008
                                        • 151

Niezrozumiałe dla mnie jest tylko to, dlaczego sąd karze mnie grzywną wyższą o 130PLN i dlaczego to ja muszę płacić za opieszałość SM(SM na protokole napisało, że mandat to 270PLN).

Komentarz

• westwi78
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2940

Zamieszczone przez Sarrazin
                                          Niezrozumiałe dla mnie jest tylko to, dlaczego sąd karze mnie grzywną wyższą
                                          Bo tak jak pisał Wielki_Bongo, sądu taryfikator nie obowiązuje.

A te przepisy co cytuje Pavvlik, nie mają zastosowania akurat w tym przypadku, bo dotyczą MKK, a nie mandatu karnego zaocznego.

Komentarz

• lend
                                            Rider
                                            • 2007
                                            • 463

westwi78, wygląda na to , że sąd karze tak jak mu się podoba.W mojej sytuacji rok temu w styczniu zostałem wezwany do drogówki w Łodzi jako świadek pokazano mi foto , spisaliśmy co trzeba i proszę czekać na mandat 200zł i chyba 4pkt.
                                            W czerwcu przyszedł polecony z sadu , ze jestem winny wykroczenia itp itd , sprawa rozstrzygnięta zaocznie mandat 200zł - zwolniony z opłat sądowych.
                                            MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• sosna1
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 463
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BGU 1.6 MPI 102 KM

Sarrazin, sąd karze cie grzywną wyższą bo to jest Polska,z tego wszystkiego wynika,że sm nie musi wysyłać żadnych wezwań i tracić czasu na słuchanie tłumaczeń i wywodów tylko od razu wywalić do sądu a tam sprawa zaoczna dodatkowe koszty,skarb państwa więcej zarabia(bo sędziemu żona nie dała to dzisiaj wszyscy po tysiaku),sędziowie mają pracę a za wszystko płaci zwykły szary człowiek. :evil:
                                              Marcin

My ©koda is fantastic

Komentarz

• westwi78
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 2940

Zamieszczone przez lend
                                                westwi78, wygląda na to , że sąd karze tak jak mu się podoba
                                                no taka jest (upraszczając) idea niezawisłości sądowej.

Zamieszczone przez sosna1
                                                Sarrazin, sąd karze cie grzywną wyższą bo to jest Polska,z tego wszystkiego wynika,że sm nie musi wysyłać żadnych wezwań i tracić czasu na słuchanie tłumaczeń i wywodów tylko od razu wywalić do sądu
                                                no akurat to jest dla SM gorzej, bo kasa z mandatów przez nich nałożonych zasila budżet gminy, a ta przez sąd skarb państwa Więc akurat SM się stara. Teraz mają na to już pół roku, więc takich sytuacji będzie mniej.

Komentarz

• Pavvlik
                                                  Drive
                                                  • 2009
                                                  • 76

Zamieszczone przez westwi78
                                                  A te przepisy co cytuje Pavvlik, nie mają zastosowania akurat w tym przypadku, bo dotyczą MKK, a nie mandatu karnego zaocznego.
                                                  westwi78 co oznacza skrót MKK ?
                                                  A czy tę sytuację nie obejmują przepisy dotyczące postępowania mandatowego w przypadku stwierdzenia popełnienia wykroczenia za pomocą przyrządu kontrolno-pomiarowego lub urządzenia rejestrującego? [Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia]. art. od 95
                                                  Jeżeli nie, to proszę mnie poprawić - przyda się na przyszłość. Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...